Meteen naar de inhoud

Hoe voorkom ik dat mijn omvormers afschakelen?

Zonnepanelen zijn een geweldige manier om geld te besparen op je energierekening en je steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld. Maar wat als je omvormer uitschakelt? Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder een overvol stroomnet. In dit artikel leggen we uit waarom een omvormer uitschakelt, hoe je dit kunt herkennen en wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Waarom schakelt een omvormer af?

In een recente aflevering van Radar werd het afschakelen van omvormers uitgebreid besproken. Een omvormer is een apparaat dat de gelijkstroom die door zonnepanelen wordt opgewekt, omzet in wisselstroom die je huishouden kan gebruiken. De omvormer heeft een aantal veiligheidsmechanismen om te voorkomen dat er schade wordt aangericht aan de apparatuur of het stroomnet.

Een van deze veiligheidsmechanismen is het uitschakelen van de omvormer wanneer de spanning in het stroomnet te hoog wordt. Dit kan gebeuren als er te veel zonnepanelen in een gebied zijn aangesloten, waardoor het stroomnet overbelast raakt. Het gevolg is dat uw zonnepanelen niks opleveren op de meest zonnige momenten van de dag. Iets wat veel adviseurs niet benoemen tijdens het adviesgesprek.

Hoe herken je dat je omvormer afschakelt?

Er zijn een paar dingen waar je op kunt letten om te herkennen dat je omvormer uitschakelt:

  1. Je zonnepanelen werken niet meer.
  2. De meter van je energieleverancier draait niet meer terug.
  3. Je hebt een melding op je omvormer.

Wat kun je doen om te voorkomen dat je omvormer afschakelt?

Gelukkig kun je deze problemen zo veel mogelijk voorkomen door vooraf actie te ondernemen. Bij deze een aantal tips:

Controleer je postcode: Bij de drie grote Netbeheerders LianderStedin en Enexis kun je controleren of er spanningsproblemen zijn in jouw wijk. Het is verstandig om dit te doen voordat je (extra) zonnepanelen neemt. Zo voorkom je mogelijke problemen met de teruglevering van energie.

Gebruik zoveel mogelijk je eigen opgewekte stroom: Overdag, wanneer de zon volop schijnt en je zonnepanelen flink wat stroom opwekken, is het een goed idee om die zelf opgewekte energie te benutten. Heb je bijvoorbeeld een elektrische auto? Dan is dit het perfecte moment om hem op te laden. Maar let op dat je omvormer aan staat, anders kan het zijn dat je overdag toch stroom van het reguliere elektriciteitsnet gebruikt, waar je gewoon voor moet betalen.

Plaats zonnepanelen op het oosten en/of het westen: Zonnepanelen die op het oosten en/of het westen zijn gericht, produceren zo’n 10% minder energie dan panelen gericht op het zuiden. Volgens Netbeheer Nederland sluit de productie van stroom echter beter aan op het verbruik. Zonnepanelen op het oosten en westen leveren namelijk vooral tijdens de ochtend en avond de meeste stroom, en dat is precies wanneer de meeste mensen thuis zijn.

Kies voor een slimme omvormer: Bepaalde omvormers zijn aangepast op de recente ontwikkelingen en kunnen (een deel van) de afschakeling voorkomen. Vraag uw adviseur welke systemen hier het best op toegespitst zijn.

Meld je zonnepanelen aan op energieleveren.nl: Je kunt je zonnepanelen aanmelden op energieleveren.nl. Hierdoor kunnen netbeheerders het energienet stabiel houden, veilig werkzaamheden uitvoeren, de juiste vergoeding voor teruglevering garanderen, en controleren of je meter geschikt is voor teruglevering.

Overweeg een thuisbatterij: Een thuisbatterij is een goede oplossing om afschakeling van omvormers te voorkomen. Een thuisbatterij slaat de stroom op die je zonnepanelen opwekken op, zodat je deze later kunt gebruiken als je stroom nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld ’s avonds zijn, wanneer je zonnepanelen niet meer werken.

Persoonlijk advies over hoe we deze tips het best bij u kunnen toepassen?

Dat kan. De adviseurs van Bespaar Nu Energie staan u graag te woord. Plan nu een vrijblijvende afspraak in en ervaar wat eerlijk en deskundig advies nu echt inhoudt. Onze adviseurs vertellen u namelijk het gehele verhaal. Niet alleen over het afschakelen van omvormers, maar ook bijvoorbeeld over hoe rendabel zonnepanelen nu echt zijn en hoe een warmtepomp nu precies werkt.

Deel dit artikel:

Gerelateerde artikelen

Salderen, de fiscale regeling waarmee huishoudens met zonnepanelen hun eigen opgewekte stroom kunnen aftrekken van hun energierekening, wordt stapsgewijs afgebouwd. Dit heeft veel mensen doen twijfelen of zonnepanelen nog wel een rendabele investering zijn. In deze blog gaan we in op de vraag of zonnepanelen na afbouw van salderen nog steeds een goede investering zijn. We bespreken de huidige stand van
Het begrijpen van zonnepanelen kan soms een uitdaging zijn, vooral als u nog geen ervaring heeft met duurzame energiebronnen. In dit artikel leggen we alles uit wat u moet weten over zonnepanelen, van de werking tot de installatie en de voordelen voor u en het milieu.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Bereken je besparing

Bent u benieuwd hoeveel u kunt besparen op uw jaarlijkse energierekening? Doe dan de check.

Twee kolommen
Verticaal
Horizontaal
Check je besparing
Overzicht
Naam Totaal
"{{getWooProductName}}" is toegevoegd aan je winkelwagen
Your service request has been completed!
We have sent your request information to your email.
Issued on: {{ $store.getters.getIssuedOn }}
Betaalmethode: {{ $store.getters.getPaymentType }}
{{ item.title }}: {{ item.value }}
* let op, dit is in inschatting op basis van de door u ingevulde informatie. Het exacte bedrag kan hiervan afwijken.

Gefeliciteerd! U kunt € per jaar gaan besparen! Benieuwd hoe? Neem dan contact op met onze klantenservice of plan een vrijblijvende afspraak in.