Meteen naar de inhoud

Zonnepanelen: Nog steeds een rendabele investering na afbouw salderen?

Salderen, de fiscale regeling waarmee huishoudens met zonnepanelen hun eigen opgewekte stroom kunnen aftrekken van hun energierekening, wordt stapsgewijs afgebouwd. Dit heeft veel mensen doen twijfelen of zonnepanelen nog wel een rendabele investering zijn. In deze blog gaan we in op de vraag of zonnepanelen na afbouw van salderen nog steeds een goede investering zijn. We bespreken de huidige stand van zaken, de impact van de afbouw op de terugverdientijd en de mogelijkheden om de terugverdientijd te verkorten. Daarnaast geven we tips voor het kiezen van een betrouwbare installateur en het aanvragen van een subsidie. Lees verder voor meer informatie over de rendabiliteit van zonnepanelen.

Waarom stopt de salderingsregeling?

Salderen is een belangrijk concept in duurzame energie. Met salderen kunnen huishoudens met zonnepanelen de energie die ze opwekken, in mindering brengen op hun jaarlijkse verbruik. Bijvoorbeeld, als een gemiddeld Nederlands huishouden jaarlijks 2500 kWh aan elektriciteit verbruikt en dezelfde hoeveelheid opwekt met zonnepanelen, hoeven ze dat jaar geen kosten te betalen voor de afgenomen elektriciteit.

Deze financiële regeling, die veel weg heeft van een subsidie, is in 2004 ingevoerd. Destijds lagen er nog weinig zonnepanelen op de Nederlandse daken. Inmiddels hebben meer dan 1,2 miljoen huizen de stroom-opwekkende platen op het dak liggen. Daarmee heeft de regeling haar doel bereikt: Nederlanders stimuleren om zonnepanelen aan te schaffen. Momenteel wordt in de Eerste Kamer besproken hoe de afbouw van de regeling zal verlopen.

Voorstel afbouw salderen eerste kamer.

Waarom kost (extra) stroom terugleveren soms geld?

Als het goed weer is in Nederland, worden er ontzettend veel installaties aangesloten op het stroomnet om stroom terug te leveren. De stroommarkt bestaat voor energieleveranciers uit vraag en aanbod. Daarom is het voor het bedrijf dat uw stroom koopt en verkoopt, niet interessant om veel stroom tegelijkertijd terug te kopen. Het kost ze soms zelfs geld. Daarom kan de terugleververgoeding af en toe negatief uitvallen.

Goed nieuws! Zo lang u niet meer stroom opwekt dan u zelf verbruikt, bent u beschermd door het salderen en blijft u geld verdienen aan de stroom die u teruglevert.

Wat als salderen stopt?

Geen zorgen! Ook na de afbouw van de fiscale regeling, blijft de aanschaf van zonnepanelen zeer interessant. De overheid heeft namelijk afgesproken dat de terugverdientijd van zonnepanelen binnen 7 jaar mogelijk blijft na de afbouw van salderen, waar dit momenteel zo’n 4-5 jaar is. Dit kan zij waarborgen doordat er een minimale terugleververgoeding wordt opgelegd ter hoogte van 80% van het leveringstarief (exclusief belastingen). U gaat dan niet bijbetalen als u te veel stroom opwekt, maar krijgt dus altijd een bedrag terug. Een milde variant van salderen dus. Belangrijk is wel dat u zoveel mogelijk stroom die u opwekt, ook zelf verbruikt.

Een mooie bijkomstigheid is dat er gedebatteerd wordt over een subsidie voor thuisbatterijen. Met een dergelijke accu kan er nog slimmer omgegaan worden met de opgewekte stroom, door deze in te zetten wanneer u energie nodig heeft.

Zonnepanelen blijven de beste investering

U kunt nog een aantal jaar profiteren van het salderen. Hoe sneller u erbij bent, hoe meer u verdient. Ook na het salderen blijven zonnepanelen ontzettend interessant. In onderstaande tekst leest u hoe.

Rekenvoorbeeld terugverdientijd zonnepanelen in 2023 en 2031.

Tegenwoordig zijn installaties met 25 jaar garantie standaard. Dat betekent dat u bij een terugverdientijd van 7 jaar, nog zeker 18 jaar lang winst maakt op de gedane investering. In bovenstaand rekenvoorbeeld ziet u dat voor het opwekken van 2500kWh per jaar, 7 zonnepanelen nodig zijn. Deze kosten nu gemiddeld 4.500 euro, inclusief installatie. Na de garantieperiode heeft de installatie 14.900 euro opgeleverd. Oftewel, een winst van 250%+. Wij dagen u uit een interessantere investering te bedenken. Lukt dat u niet? Wacht dan niet en vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan om te zien hoeveel geld u kunt gaan verdienen.

Deel dit artikel:

Gerelateerde artikelen

Het afschakelen van omvormers komt steeds vaker voor.
Zonnepanelen zijn een geweldige manier om geld te besparen op je energierekening en je steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld. Maar wat als je omvormer uitschakelt? Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder een overvol stroomnet. In dit artikel leggen we uit waarom een omvormer uitschakelt, hoe je dit kunt herkennen en wat je kunt doen om dit te
Het begrijpen van zonnepanelen kan soms een uitdaging zijn, vooral als u nog geen ervaring heeft met duurzame energiebronnen. In dit artikel leggen we alles uit wat u moet weten over zonnepanelen, van de werking tot de installatie en de voordelen voor u en het milieu.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Bereken je besparing

Bent u benieuwd hoeveel u kunt besparen op uw jaarlijkse energierekening? Doe dan de check.

Twee kolommen
Verticaal
Horizontaal
Check je besparing
Overzicht
Naam Totaal
"{{getWooProductName}}" is toegevoegd aan je winkelwagen
Your service request has been completed!
We have sent your request information to your email.
Issued on: {{ $store.getters.getIssuedOn }}
Betaalmethode: {{ $store.getters.getPaymentType }}
{{ item.title }}: {{ item.value }}
* let op, dit is in inschatting op basis van de door u ingevulde informatie. Het exacte bedrag kan hiervan afwijken.

Gefeliciteerd! U kunt € per jaar gaan besparen! Benieuwd hoe? Neem dan contact op met onze klantenservice of plan een vrijblijvende afspraak in.